Oformarea si aranjarea pe planse a proiectului de curs

Oformarea si aranjarea corecta pe planse:


1. Creati macheta. 

Creati formatul in Photoshop si folosind liniile ajutatoare creati o plasa de module. Plasa va va ajuta sa puteti constient si logic obiectele pe plansa.

O plasa de module este o grila modulara cu un anumit pas (modul), acelasi sau diferit, in directii orizontale si vertivale, care este baza pentru compozitie reusita.

Sistemul modular simplifică și accelerează designul artistic și creează condiții favorabile pentru automatizarea machetei folosind sisteme de editare pe computer.

Exemple de Plase modulare:


















2. Alegeti un set de fonturi cu stiluri asemanatoare, care sa se potriveasca intregii compozitii.

NU exagerati cu fontruri extravagante, complicate, ele nu trebuie sa atraga cea mai mare atentie.

Fontul pe plansa maxim poate avea 3 marimi:

Mari- titlul
Mijlocii- denumirea desenului tehnic
Mici- text, informatii, descrierea conceptului


Textul desenelor tehnice este obligatoriu sa fie pozitionat sub desen!
La tabele, legende - textul va fi pozitionat deasupra.

Va sugerez sa alegeti un font mai arhitectural, pe care puteti sa-l copiati si sa-l instalati in calculcator.
www.dafont.com - fonturi gratuite.

3. Folositi spatiul cu ratiune, nu lasati spatii goale. 90 % din plansa trebuie umplut cu informatii , si doar 10 % spatiu gol ( fundal).


4. Imaginile pe plansa trebuie aranjate de la mic la mare, pentru ca compozitia sa nu para grea si neechilibrata.

Dar in acelasi timp, pastrati proportiile si scara corecta a desenelor, nu modificati si nu deformati imaginile.


4. Regula - ,, Adincimea Perceperii,,

Plansele fiind in fata unei comisii care sta aproximativ la 3-6 metri distanta de prezentarea voastra, trebuie ca aceasta sa fie perceputa pentru a putea fi apreciata.De aceea trebuie sa va asigurati ca membrul comisiei sa inteleaga sensul prezentarii si ce doriti sa transmiteti publicilui de la locul sau. Astfel trebuie respectata aceasta regula - adincimea perceperii. 
     1. Prima adincime - 5-3 metri - Atragem atentia publicului. Deci de la aceasta distanta, oricine trebuie sa vada pe planse denumirea, titlul si imaginile.
     2. A doua adincime - 3-1 metru - Explicam sensul. La aceasta distansa incep sa se apropie de lucrarea voastra persoanele care vor sa patrunda mai adinc  in esenta. Aici vor fi planele principale,  sectiuni si desfasurate.
    3. A treia adincime - <1 metru - Detalizare. Pentru persoanele care verifica minuntios corectitudinea plansei. La mai putin de un metru o persoana trebuie sa vada: detalii, scheme si texte.

5. Coloristica.

In orice compozitie (design interior , design grafic, vestimentatie, arhitectura, pictura, etc), ca aceasta sa fie estetic armonioasa , folositi maxim 3 culori (cu gradatii de nuante) + nonculori (alb , negru si gri).

Va recomand sa accesati siteul : colorscheme.ru  , care este foarte util pentru toti care lucreaza cu culorile. Aici puteti sa va gasiti paleta cromatica cu care sa lucrati pe tot parcursul proiectului de curs.
In utilizare este foarte simplu!

 

Sfat 1: Acordati timp destul si pentru oformare! Nu lasati pe ultimul moment! Aranjarea desenelor pe plansa reprezinta 70% din succesul apararii diplomei sau examenului de design interior!

 

Sfat 2: Priviti, cautati , salvati cit mai multe idei si analogii, exemple similare de prezentare a proiectelor de design pe planse pentru a va gasi stilul propriu in crearea compozitiei pe plansa.

Sfat 3: Alegeti formatul si schitati o compozitie din desenele pe care vreti sa le prezentati. (culori, fundal, forme)

SUCCES!


Комментарии

Популярные сообщения